Celkové náklady na nové kanceláře, bytové domy, hotel, základní školu, ale i modernizaci železniční stanice a výstavbu dopravního terminálu, včetně velkokapacitního parkovacího domu, vyjdou odhadem na 50 miliard korun.

Větší část sumy, zhruba 35 miliard korun, půjde za soukromými investory. Zejména jde o developera Sekyra Group, který dvacetihektarové území ovládá. „Smíchov City je největší urbanizací v centrální Praze od doby vzniku Vinohrad na konci 19. století,“ říká Luděk Sekyra, předseda představenstva Sekyra Group.

První kancelářskou budovu a bytové domy už developer dokončil poblíž dnešního autobusového nádraží Na Knížecí. Stavební stroje se následně přesunuly na opačný konec území k smíchovskému železničnímu terminálu. Z celkem čtyř etap jde o druhou a zároveň největší – investor ji nazývá Smíchov City Jih.

Její dominantou se stane nová centrála České spořitelny, jejíž výstavbu zaštiťuje společnost Strabag. Vedle se zároveň staví další tři kancelářské budovy zhruba o 45 tisících metrech čtverečních a hotel. Sekyra Group je zatím staví takzvaně spekulativně, ale sází na to, že se v nich usadí energetická skupina ČEZ. Druhá etapa projektu Smíchov City má být hotová v roce 2027 nebo 2028.

Areál bude průchozí

Centrálu České spořitelny budou tvořit čtyři budovy a mezi nimi povede veřejná pasáž, která se napojí na hlavní bulvár nové čtvrti. „Chceme být dobrým sousedem a kampus maximálně otevřít obyvatelům Smíchova jako přátelské místo setkávání, které 365 dnů v roce nabízí kulturní program,“ komentoval Tomáš Salomon, generální ředitel České spořitelny. Na programu mají být výstavy, koncerty, filmová a divadelní představení a další akce.

Veřejnosti bude přístupná nejen kantýna banky, ale i multifunkční auditorium pro 380 lidí. Dvě z kancelářských budov propojí tzv. Španělské schody ­– venkovní tribuna, která bude rovněž otevřená široké veřejnosti. Banka ve své nové centrále zbuduje také multimediální Centrum finančního vzdělávání pro děti a seniory.

Smíchov City Jih

Česká spořitelna má zájem na tom, aby její kampus nebyl mrtvou administrativní zónou. Ostatně i developer Sekyra pečlivě vymýšlel koncept tak, aby v nové čtvrti bylo stále živo. Její zástupci se kvůli tomu jezdili inspirovat do zahraničí. Hlavní je dostat co nejvíce lidí do nového, téměř kilometr dlouhého pěšího bulváru pojmenovaného po smíchovské rodačce Madeleine Albrightové.

Z hlediska pohybu lidí v Praze dnes patří mezi nejrušnější obvod Nový Smíchov. Je to kvůli křižovatce tramvajových linek, vytížené stanici metra, obchodnímu centru, několika velkým kancelářským budovám, ale i blízké radnici. 

„Myslíme si, že Smíchov City má úplně stejný potenciál,“ říká Leoš Anderle, výkonný ředitel Sekyra Group. Podle prognóz se v nové čtvrti bude denně pohybovat 90 až 100 tisíc lidí. „Záměrem je, aby kilometrová pěší zóna, která protne celý projekt, vytvořila kulturu korza, kulturu pěšího bulváru jako komunikační osy, ale i komunitního místa setkávání a občanských aktivit,“ uvádí Luděk Sekyra.

Tržnice, škola i hotel

Motivovat lidi k pohybu mezi novými domy mají různé obchody a služby v parterech domů nové třídy. Cílem je, aby vystoupili z vlaku nebo zaparkovali v parkovacím domě pro tisíc aut a pak šli až na Anděl pěšky nebo měli aspoň důvod strávit v území nějaký čas.

Důvodem zastávky může být zastřešená tržnice, oblíbený koncept ve městech západní nebo jižní Evropy. Smíchov Market nabídne vedle farmářských produktů a různých delikates i posezení u centrálního baru s širokou nabídkou čepovaných piv. Otevřený má být 10 měsíců v roce a lákat bude i na kulturní program. 

Část retailových ploch v parterech domů plánuje Sekyra Group pronajímat, nikoli prodat zájemcům. „Důležité obchodní jednotky si zatím ponecháme ve vlastnictví, abychom mohli jejich provoz ovlivňovat a poskytovat lidem servis, který potřebují,“ říká Anderle. 

Pátá městská část chce ve spolupráci s hlavním městem Prahou vybudovat v nové čtvrti základní školu pro 600 dětí. Vyroste uprostřed území Smíchov City na křížení pěší zóny a parků. 

Vedle již zmíněných administrativních budov je ve výstavbě rovněž hotel. Na něj Sekyra Group ještě nemá vybraného provozovatele. Investor by podle Anderleho rád získal nějakou lifestylovou značku na pomezí tří a čtyř hvězdiček. „Hotel bude primárně o ubytování, chceme, aby hoteloví hosté chodili do tržnice a jeho okolí,“ uvedl Anderle s tím, že v hotelu se proto nepočítá s velkou restaurací. 

Další byty

Kromě výstavby kancelářských budov a hotelu v jižní části území chce Sekyra Group začít stavět paralelně další bytové domy v severní části areálu. Přes 300 bytů má jít do prodeje po letních prázdninách. Budou součástí třetí etapy navazující na první, již dokončenou, která zahrnuje i jednu kancelářskou budovu a rezidenční bloky. 

Podobu plánovaných bytových domů, jež dokončí Nádražní ulici, ztvárnilo 10 architektonických ateliérů. Mají, stejně jako v první etapě, připomínat tradiční činžovní domy, které lidé znají z Vinohrad nebo Žižkova. Co vchod, to jiná fasáda, a i uvnitř bude každý z nich jiný. Společné budou mít jen podzemní parkoviště. 

„Architekti přišli i s návrhy dominantních domů, ale my jsme se snažili, aby žádný z nich nevyčníval,“ říká Igor Klajmon, ředitel developmentu Sekyra Group. Fasády domů směrem do ulice jsou podle něj zdobné a z kvalitních materiálů, které se spíše než na bytových domech používají na špičkových kancelářských budovách, jako je třeba Florentinum. 

Zmíněné tři stovky bytů by Sekyra Group chtěl začít stavět na přelomu roku v závislosti na předprodejích a klimatických podmínkách. Podle Anderleho půjde o investici kolem 2,5 miliardy korun. Samotné byty podle něj budou stát v průměru 180 až 190 tisíc korun za metr čtvereční. Součástí třetí etapy budou ještě dva rezidenční bloky, celkem tedy tato část areálu nabídne kolem 800 bytů pro více než dva tisíce lidí.

Zástupcům města se developerský projekt zamlouvá. „Proběhly zde soutěže na jeho jednotlivé části, na školu a bytovky i administrativní část,“ komentuje náměstek primátora pro oblast územního a strategického rozvoje Petr Hlaváček. Ten oceňuje i veřejný prostor, včetně dvou parků, a také vysokou architektonickou i urbanistickou kvalitu nové čtvrti. 

V poslední, čtvrté etapě Smíchov City podél Radlické ulice se počítá s kancelářemi a byty, ale také s Radlickou kulturní sportovnou. Na tento objekt měl developer, podobně jako na jiné domy v území, demoliční výměr, ale vyhověl přání části veřejnosti jej nezbourat. „Rozhodli jsme se objekt zachovat, aby na místě zůstala nějaká historická stopa,“ řekl Anderle. 

Kampus České spořitelny bude díky tepelným čerpadlům a fotovoltaice uhlíkově neutrální. Vzhledem k vlastním studním a rezervoárům na dešťovou vodu a čističkám užitkové vody nebude bankovní centrála pro provozní účely využívat pitnou vodu z vodovodního řadu.

Studnu chce zbudovat pro zalévání zeleně na bulváru a jeho okolí i Sekyra Group. Technická správa komunikací podle něj záměr podporuje. 

Celý projekt Smíchov City bude podle předpokladu dokončený v roce 2032.