Společnost Profil nábytek úspěšně dokončila realizaci nábytku pro novou sedmipatrovou administrativní budovu ČEZ v jaderné elektrárně Dukovany, která představuje největší stavební projekt od zahájení provozu elektrárny. Realizace vybavení interiérů dosáhla celkového objemu zakázky 11,4 milionu Kč bez DPH. Novou budovu navrhli architekti ze studia di5 a výstavba byla dokončena v dubnu letošního roku. Realizace a instalace nábytku proběhla ve dvou etapách – první etapa, zahrnující vybavení kancelářských prostor, byla dokončena do konce dubna 2024, druhá etapa, týkající se ostatního vybavení, byla dokončena koncem června 2024. 

„Projekt zahrnoval celkem 242 pracovních míst, zasedací místnosti, jídelnu, učebny a dílny v rámci vzdělávacího střediska, kde se budou školit specialisté zodpovědní za bezpečný chod jaderné elektrárny. Veškerý nábytek jsme vyráběli na zakázku podle zadávací dokumentace, naši truhláři tak opět prokázali schopnost úspěšně se adaptovat na jakoukoliv situaci,“ uvedl Miroslav Čermák, manažer projektu z Profil nábytku.  

Administrativní a praktický výcvik zaměstnanců bude probíhat v prvních dvou patrech budovy, zatímco ve třetím až šestém patře se nacházejí modulárně adaptabilní kanceláře a zasedací místnosti pro zaměstnance elektrárny. Mezi vybavením nechybí polohovatelné a pevné pracovní stoly, unikátní jednací stoly a úložné prostory. Celý interiér kanceláří je koncipován tak, aby bylo možné měnit jeho rozestavení na základě aktuálních potřeb zaměstnanců. 

Při návrhu interiérů budovy se architektonické studio di5 a hlavní architekti projektu Marián Ján a Pavel Kabíček drželi kontextu samotné elektrárny. „Interiéry jsou navrženy v industriálním pojetí s obnaženými konstrukcemi a přiznanými potrubními rozvody a kabely, podobně jako v sousedním reaktoru. Každé patro má navíc svou barvu. Nejteplejší odstín je použitý v suterénu a dále barvy chladnou až k té nejstudenější v sedmém podlaží. Inspirací byla postupně ochlazovaná pára v nedalekých chladicích věžích,” popisuje Ján. „Tato barevnost je v patrech koncentrovaná kolem pomyslných jader tvořených perforovaným plechem v tvaru palivových tyčí reaktoru VVER. Vzdalováním se od ‚jader‘ se barevnost snižuje k světle šedé. Je to gradientem vytvořena metafora na vyzařování radioaktivních částic jádře reaktoru. Fasáda je tvořena dvěma typy válcovaných plechů, kladených v parametricky generovaných sekvencích,” dodává. 

Nábytek pro novou budovu není prvním projektem Profil nábytku pro ČEZ. „Pro ČEZ jsme se v minulosti podíleli i na dalších projektech, například vybavení kanceláří ČEZ v budově Alpha na pražské Brumlovce. Zařízení nábytku pro novou budovu v Dukovanech ale byla podstatně větší projekt. Už teď se těšíme na další výzvy, které před nás spolupráce s ČEZ postaví,“ dodává Miroslav Čermák, který měl oba projekty na starost.